Unde de soc pe piata creditului!

Dragi cititori,
Putem usor agreea faptul ca legislaţia punitivă şi lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar au devenit un indicator al lipsei de încredere din societate.
Spre exemplu, Legea dării în plată a devenit un obiectiv autoizolat de logica economică.
Deja aprobata de Parlament, in forma ei anterioara, legea se afla la momentul actual intr-un proces de redezbatere, presedintele Klaus Iohannis formuland pe marginea proiectului de lege initial o cerere de reexaminare.
Noua versiune a legii asa numite “dai casa şi scapi de datorii” îi va exclude din sfera ”beneficiarilor” pe cei care şi-au luat locuinţe pentru afaceri.
În plus, actul normativ corectat se va aplica şi persoanelor care au fost deja exectuate. Cadrul devine astfel puternic radicalizat.
Si, acest lucru se intampla in conditiile in care piaţa a dovedit că există deja cadrul legal şi soluţii practice de reducere a ratelor fără că debitorii să îşi abandoneze căminul în care au investit atât material, cât şi emoţional. Aceste soluţii au vizat sute de mii de contracte şi au fost propuse de bănci în mod voluntar clienţilor lor.
Piata a dovedit astfel ca poate funcţiona în sensul îmbunătăţirii situaţiei beneficiarilor de servicii financiare, acest lucru nemaifiind posibil atunci când obligaţiile nu sunt respectate sau atunci când aceste obligaţii asumate individual sunt şterse printr-un act legislativ.
Este un lucru deja stiut acela ca principalii adversari vocali ai legii privind darea in plata sunt bancherii, acestia din urma apreciind ca in aceste condiţii, restrângerea pieţei creditului devine inevitabilă din cauza unor riscuri materiale concrete pentru fondurile deponenţilor şi ale acţionarilor.
Intr-un asemenea context nu este de mirare ca bancile locale deja analizează diferite scenarii de modificare a caracteristicilor produselor imobiliare în funcţie de forma finală a legii dării în plată.
Iata, asadar, cum primele reactii nu sunt deloc unele imbucuratoare.
Raifeissen este banca care declanseaza razboiul pe piata creditelor imobiliare, majorand avansul solicitat la creditele imobiliare standard până la 35% pentru împrumuturile în lei şi până la 40% pentru creditele în euro. Tot Raiffeisen este instituţia de credit care a decis anul trecut să elimine din oferta sa depozitele la o lună pentru a încuraja economisirea pe termen lung. Şi acea măsură, ca şi cea de majorare a avansului nu au fost anunţate prin communicate de presă, banca alegând să modifice pe site-ul propriu. Cu foarte putin efort, in conditiile mentinerii acestei forme finale, legea va reusi sa puna capăt programului Prima Casă, pentru că dispare baza acestui program, garantia statului nemaiputand fi executata.
Este de asteptat ca si celelalte banci sa procedeze la insaprirea condiţiilor de creditare sau scoaterea unor produse din ofertă, fapt care ar conduce implicit la ingreunarea accesului la creditare, va provoca mari probleme pieţei imobiliare şi va lovi în plin piaţa construcţiilor. Si, din pacate, consecintele nu se vor opri aici.
Masurile de crestere si prosperitate ale industriei bancare vor fi inlocuite de masuri de protectie.
Nu ne ramane decat sa credem in rationalitate si sa speram ca va avea castig de cauza.