Pretul pe metru patrat util nu ar trebuie sa fie decisiv in alegerea unei locuinte!
Suntem puntea intre cererea si oferta de locuinte, metaforic vorbind.
Interactionam zilnic cu proprietarii de locuinte, cat si cu aceia dintre Noi care sunt interesati sa cumpere.
Ne place sa dam un plus valoare fiecarei interactiuni si sa gasim esenta in orientarea catre client.
Nu sustinem ideea ca rezultatul nu conteaza, insa socotim ca orientarea catre client este calea cea mai sigura catre obtinerea rezultatului dorit.
Oferta agentiei noastre este in proportie de 80% formata din locuinte noi, deci propunem pentru astazi un studiu pe acest esantion. Este mai mult o actiune de constientizare a celor ce sunt in cautarea unei locuinte.
Este adevarat ca incepand cu criza imobiliara din 2008 si pana astazi, cumparatorii au devenit tot mai interesati de calitatea constructiilor rezidentiale, devenind mai selectivi, fapt ce nu face decat sa ne bucure. Insa, socotim ca este mult loc de mai bine.
Sa presupunem pentru o acuratete mai mare a celor comunicate ca vorbim despre o anumita zona rezidentiala, care intruneste aceleasi caracteristici, cum ar fi: pret/ mp teren, infrastructura, apropierea fata de mijloacele de transport in comun, centrele comerciale, institutiile de invatamant, unitatile sanitare, si altele.
Procentul acelora care clasifica locuintele dupa pretul pe metru patrat util, neluand in considerare si alte criterii, este inca unul destul de mare.
Acelasi procent ingrijorator de mare tinde sa aleaga locuinta cea mai ieftina pe mp util, in conditiile in care tocmai aceasta diferenta de pret ar trebui sa ridice un semn de intrebare?!
Pentru ca intr-o economie de piata, vazuta ca un proces in care cererea si oferta regleaza pretul, daca toate caracteristice produsului ar fi identice, atunci pretul ar trebui sa fie pe undeva acelasi.
Ne este usor sa tragem de aici o concluzie, nu-i asa? Aceea ca un pret mai mic atrage dupa sine o calitate mai scazuta.
Astfel ca in alegerea locuintei, ar fi inteligent sa urmarim alte cateva aspecte, in afara pretului, cum ar fi:
1. Sistemul structural utilizat: in cadre sau din zidarie portanta, primul fiind mai costisitor, in schimbul unei libertati de compartimentare interioara mai mare.
2. Materialele de constructii utilizate: beton, otel beton, plase sudate, caramida, adezivii si liantii, mortare, gleturile & tencuielile de exterior, invelitoarele, sistemul de jgheaburi si burlane, etc, cat si tehnica de imbinare, montare. Putem vorbi de o garantie pe structura de rezistenta a cladirii? E de preferat sa avem de a face cu un SRL.
3. Materialele utilizate pentru amenajari si finisaje interioare: tencuieli, glet, vopsele lavabile, gresie, faianta, parchet, usile interoare, usa interioara, etc. Tot aici ne intereseaza si mana de lucru, partea de executie, respectiv montare.
3. Cum este realizata hidroizolatia, fonoizolatia si termoizolatia? Exista posibilitatea inmanarii certificatelor de garantie lucrari?
4. Trebuie sa acordam atentie conditiilor meteo pe care le parcurge o constructie in executie. Ne referim la lucrarile de exterior. Graba strica treaba, asa ca tratam cu o mai mare indoiala, o constructie a carei termoizolatie a fost executata la temperaturi cu minus.
5. Cu cat suprafata vitrata este mai mare, cu atat ne intereseaza mai mult calitatea geamurilor termopan si a profilelor utilizate. Nu e prea mult sa pretindem un certificat de garantie.
7. Cum sunt efectuate instalatiile termice, electrice si sanitare? Este normal, si chiar indicat, sa vorbim despre asta. La fel, cum ar fi normal, sa primim proiectele de gaz, curent, apa pentru eventuale si viitoare interventii/ modificari in locuinta.
8. Ne poate fi pus la dispozitie un dosar cu imaginea stadiilor intermediare de constructie surprinse in fotografie? Asa am putea cunoaste ce se afla in spatele `usilor inchise`. Adica in spatele unor finisaje bine executate.
9. Daca avem in fata noastra un vanzator meticulos, care construieste ca la carte, cu siguranta putem vorbi despre cartea tehnica a constructiei. Nu este altceva decat o verificare si avizare a respectarii proiectului tehnic de executie. In functie de complexitatatea proiectului imobiliar, cartea poate contine un anumit numar de faze intermediare ale constructiei. Verificarea si avizarea se realizeaza la receptia fiecarei faze de executie in parte. Fac parte din comisia de avizare urmatorii: dirigintele de santier, geologul, si nu in ultimul rand Inspectoratul de stat in constructii.
Este o lista orientativa si nelimitativa. Ce incercam Noi sa spunem este: ` O analiza mai riguroasa a proprietatii achizitionate, nu face decat sa ne asigure o satisfactie si un confort financiar pe viata! Satisfactia de a fi platit pretul corect. Si, confortul financiar de a nu ne trezi cu alte cheltuieli nejustificate, cum ar fi factura de gaz.`