Noutati 2023 privind TVA aplicat la achizitia de locuinte noi
Încă din 2008, când a fost introdusă pentru prima oară cota de TVA de 5% pentru locuinţele livrate ca parte a politicii sociale, TVA a fost unul din instrumentele prin care s-a dorit încurajarea sectorului imobiliar, cu efecte benefice asupra economiei (şi implicit asupra veniturilor bugetare), dar şi asupra condiţiilor de trai. Asa se face ca de mai bine de 14 ani conditiile de aplicare ale cotei de TVA s-au aflat intr-o dinamica continua.
Ultima modificare a facut posibil ca pana la data de 31.12.2022, persoanele fizice sa poata achizitiona un numar nelimitat de locuinte cu valoare mai mica de 450 000 de lei, in conditiile unei cote de TVA de 5% si o singura locuinta cu valoare intre 450 000 si 700 000 de lei, cu aceeasi cota de TVA.
Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2023
Plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 lei la 600.000 lei (echivalentul a 120.000 euro), exclusiv taxa pe valoare adaugata TVA-ul, pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodaresti (suprafata utila a locuintei este definita prin Legea 114/1996 si republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt definite prin legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).
Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 lei (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 lei ( fara TVA) va putea fi achiziționată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun.
Drept măsură tranzitorie, pentru livrările de locuințe către populație pentru care sunt încheiate până la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplică TVA 5% potrivit regulilor actuale – în limita sumei de 700.000 lei ( fara TVA).
Potrivit analiștilor in domeniu, noua măsură fiscală este menită să atragă un volum mai mare de TVA colectată la bugetul de stat, cu prețul unui antistimul pe piața real estate, confruntată deja cu întreaga paletă de dificultăți generate de criza actuală (prețurile în creștere la materii prime, dobânzi crescute, creșterea costului cu forța de muncă, etc), cat sa si tempereze, posibil, apetitul persoanelor fizice de a investi în mai multe locuinţe “sociale” cu cota de TVA redusă (în prezent, posibilă în anumite cazuri).
DEOARECE in conditiile mentinerii caracterului social al cotei reduse de 5%, ne putem gândi că existenţa unui plafon mai ridicat (de 700.000 lei) pentru achiziţia unei singure locuinţe, precum şi posibilitatea de a achiziţiona mai multe locuinţe sub 450.000 lei, sunt criterii care puteau favoriza în unele cazuri mai curând investiţiile şi nu erau neapărat caracteristice politicii sociale în anumite cazuri, pe care se fundamentează introducerea cotei reduse.
Dezvoltatorii imobiliari se vor afla între nevoia de a asigura o ofertă adecvată noului plafon şi cea de a menţine marja de profit. Sperăm că implicaţiile nu vor fi suportate tocmai de consumatorii vizaţi de această măsură socială.
O veste bună ar fi, însă, menţinerea cotei de 5% pentru imobilele livrate în 2023, dar care se încadrează în condiţiile aplicabile în 2022 şi pentru care au fost plătite avansuri în 2022. Astfel, din prevederile tranzitorii se poate înţelege că vor putea fi achiziţionate în continuare cu TVA redusă imobile cu o valoare sub 700.000 lei, dacă pentru acestea s-au plătit avansuri/ semnat contracte de vanzare cumparare în anul 2022.
Începutul lui 2023 va fi cel puțin interesant pentru piața imobiliară
Această măsură nu-i bucură pe jucătorii din imobiliare, dar va fi doar una dintre probleme cu care piața imobiliară se va confrunta și în 2023.
Această măsură va veni la pachet și cu creșterea ratelor, inasprirea conditiilor de creditare. Va fi o scădere a creditului pe toate palierele de preț, dar în special la creditele între 120.000 și 140.000 de euro.
Pe lângă acestea, sa nu uitam de tendinta de crestere continua a preturilor la materialele de construcție, cat si de creșterea inflației. In aceste conditii, mai greu putem spera, cel putin pentru prima parte a anului, de o reducere a preturilor.