Stiri Imobiliare

Vezi cele mai noi stiri imobiliare

Venituri din CHIRII- modificari incepand cu 01 ianuarie 2023

Este important sa cunoastem faptul ca OUG 16/2022, oficializata inca din 15 iulie 2022, prevede noi modificari fiscale cu privire la impozitarea veniturilor din chirii, desigur, in sensul majorarii acestuia.

Mai exact, venitul net, la care se aplică 10% impozit, nu se va mai calcula, ca acum, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra acestuia, ci venitul impozabil va fi stabilit la nivelul venitului brut, ceea ce va însemna o majorare a valorii impozitului cu 67 de procente.

Această regulă se va aplica doar veniturilor obținute din închirierea locuințelor, nu și veniturilor din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

Schimbarea modului în care se vor calcula veniturile impozabile din chirii va deveni operationala începând cu veniturile aferente anului 2023.

Suplimentar, in ceea ce priveste închirierea locuințelor, ordonanța obligă, din nou, pe cei ce obțin venituri din chirii să transmită contractul de închiriere Fiscului, pentru a-l înregistra, masura ce a fost eliminata in 2018. Transmiterea contractului către autoritățile fiscale va fi obligatorie atât la semnarea lui, cât și atunci când apar modificări la el, în cel mult 30 zile de când a fost încheiat sau modificat.

Obligația de a transmite contractele de închiriere la Fisc se va aplica începând cu contractele încheiate din 1 ianuarie 2023.

Nu în ultimul rând, în cazul celor ce obțin venituri din chirii, printre altele, obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) va apărea de la plafonul de șase salarii minime încolo, în condițiile în care plafonul actual este de 12.

Fie ca obțin venituri doar din chirii sau/ și din alte tipuri de activități nesalariale pentru care sunt obligați să plătească CASS, contribuabilii vor completa si aplica, pe declaratia unica 2023, procentul de 10% la trei plafoane diferite de calcul, dupa cum urmeaza:

  1. nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară;
  2. nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară
  3. nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

 

Share This