Legea „Prima Casa” ar putea fi schimbata
Guvernul nu va mai acorda garanţii pentru Prima Casă, ci doar realocari in iulie. Legea “Prima Casă” ar putea fi schimbată.
“Programul Prima Casă aşa cum arată el în momentul actual şi-a cam atins scopul. Statisticile din ultimele trei luni arată o majorare de 10% a preţurilor pentru apartamentele care costă între 40.000 şi 50.000 de euro şi care implicit se încadrează în programul Prima Casă. Poate că nu trebuie să încurajăm tranzacţiile cu imobile vechi“, este poziţia oficială a Ministerului Finanţelor, arătând că nu e firesc să crească prețul imobilelor cu o suprafață foarte mică.
În plus, reprezentanții ministerului au lăsat să se înțeleagă că iau în calcul schimbarea din temelii a programului Prima Casă, ce a susţinut activitatea de creditare imobiliară din România în ultimii ani.
Ce spun băncile?
Între timp, băncile din ţară se plâng că noul plafon Prima Casă, alocat la începutul lunii iunie 2016 (în valoare de 500 milioane lei) a fost suficient doar pentru maximum o treime din dosarele depuse de clienţi. De aceea, mulţi dintre românii care au plătit şi avansurile pentru Prima Casă nu vor putea să beneficieze de credite până ce se găseşte o soluţie, fie de realocare a plafoanelor de la alte bănci, fie de suplimentare a fondurilor.
Răspunsul Ministerului Finanţelor a fost unul dur si fără ocolişuri: “În ordonanţa de urgenţă pentru suplimentarea plafonului există un articol clar care spune că băncile deţin întreaga responsabilitate pentru dosarele pe care le primesc spre analiză. Dacă ele se încadrează sau nu în plafonul acordat de stat este treaba băncilor, aşa cum tot treaba băncilor este să analizeze şi bonitatea clientului.”
Va exista, totusi, o realocare de fonduri, iar cotizantii vor fi: Bancpost, Raiffeisen, Leumi
FNGCIMM a încercat să aplaneze lucrurile spunând că este posibilă o realocare de fonduri în luna iulie, așa cum unele bănci au promis clienților lor. “Avem o serie de bănci, care, din nu știm ce motiv, se tem să mai dea credite, şi au rămas cu ceva bani din plafonul pentru Prima Casă. Așa că putem lua de la Bancpost, Raiffeisen Bank, Leumi Bank și alte două trei bănci micuțe și redistribui la celelalte bănci la care plafoanele au fost epuizate iar dosarele aprobate așteaptă încă finanțarea”, au spus reprezenntanții FNGCIMM.
Smarsib Imobiliare
Telefon: +40 745.203 350
E-mail: office@smartsib-imobiliare.ro