Cota de TVA redusa la 5% EXTINSA pentru multiple tranzactii cu locuinte
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 25/ 2018, trimis la promulgare chiar inainte de Craciun, a fost semnat pe data de 10 ianuarie 2019 de catre seful statului si permite acordarea cotei reduse de TVA pentru tranzactii mulptiple, eliminand si limita de 250 mp pentru terenuri.
Cu alte cuvinte dispar restrictiile de suprafata maxima a terenului si cele prin care o persoana sau o familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%TVA.
Raman insa neschimbate urmatoarele trei criterii reglementate prin vechiul si actualul Cod Fiscal:
- Pretul/ Valoarea locuintei, inclusiv a terenului pe care este construita, este limitat(a) la 450.000 ron, exclusiv taxa pe valoare adaugata. Din pacate, aceasta valoare maxima a proprietatii este una destul de restrictiva pentru orase ca Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Constanta si Iasi, unde apartamentele de 3 camere, cu finisaje medii si amplasamente bune, nu se incadreaza in aceasta limita valorica.
- Suprafata utila este de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, acestea din urma fiind cele 12 definite prin Legea nr.50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care la momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.
Impactul acestor masuri va fi unul pozitiv pentru segmentul rezidential, chiar daca insuficient pentru a readuce pe o evolutie pozitiva volumul contractelor de vanzare cumparare.
Potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cinci luni consecutive, din iulie in noiembrie, cu procente cuprinse intre 15-29%/ an.
Totusi, scaderea la nivel anual a fost atenuata de cresterile raportate in primele luni din 2018, in special din ianuarie, cand au fost realizate cu 70% mai multe contracte de vanzare cumparare decat in ianuarie 2017.
Toate aceste date statistice stau dovada caracterului fluctuant al tranzactiilor, pentru ca:
- sunt perioade in care se livreaza mai multe locuinte noi pe piata si automat creste numarul de tranzactii
- caracterul sensibil al pietei imobiliare la evolutiile politice si economice
- oamenii sunt foarte sensibili la zvonuri, si sunt perioade in care se intra intr-o zona de asteptare.