Stiri Imobiliare

Vezi cele mai noi stiri imobiliare

Prima Casa – preluare credit dupa cei 5 ani de interdictie de instrainare, eliberare acorduri si alte modificari legislative recente

Dragi cititori,

images1Suntem siguri ca printre Dvoastra exista cazuri de vanzatori si cumparatori de imobile dobandite prin programul Prima Casa. Ne sunt cunoscute, fara doar si poate, disfunctionalitatile aparute in procesul de tranzactionare a proprietatilor dobandite astfel.   Un prim pas in directia eliminarii lor a fost facut, si la inceputul lunii iunie au intrat in vigoare o serie de modificari legislative prin Hotararea 388 din 03.06.2015 pentru modificarea HG 717/2009. Un lucru necesar, de altfel, in conditiile in care o data cu implinirea a 5 ani de la debutul programului Prima Casa, au inceput sa apara tot mai multe solicitari de vanzare imobile dobandite prin program, impactate de un cadru legislativ inca nedefinitivat.

Si, astfel, mingea a trecut in terenul bancar. Bancile urmau la randul lor sa transpuna in normele interne de creditare aceste modificari de natura legislativa.

Iata-ne, asadar, la inceputul lunii iulie, cand BCR SA face deja anuntul oficial conform caruia o parte din prevederile Hot 388 din 03.06.2015 sunt integrate in politica interna de creditare.

Ca integrarea sa fie completa, sunt necesare procese mai complexe, precum modificari de ordin IT. Asta inseamna ca in maxim 2 luni BCR SA va face posibila a acomodarea tuturor acestor modificari legislative.

Printre cele ce se numara in a doua etapa de acomodare, putem aminti: achizitionarea sau construirea celei de a doua locuinte in cadrul programului si posibilitarea repunerii în drepturile şi obligaţiile aferente contractului de credit şi de garantare după declararea exigibilităţii anticipate a finanţării acordate în cadrul Programului.

Pana atunci, sa ne focusam pe operatiunile cu aplicabilitate imediata. Cu siguranta acestea vor dezmorti un numar semnificativ de tranzactii blocate pe flux.

Pe concret, in cazul in care intentionati sa vindeti imobilul dobandit prin Prima Casa, inainte de expirarea termenului de 5 ani, aveti urmatoarele doua variante:

1. Se face plata anticipata integrala a creditului Prima Casa existent in sold, urmata de eliberarea acordurilor de radiere sarcini din CF, atat de catre FNGCIMM, cat si de catre BCR SA. In urma notarii acestora in Cartea Funciara, va rezulta un CF curat, liber de sarcini, fiind posibila vanzarea oricand.

2. Preluarea creditului Prima Casa de catre un alt beneficiar. In aceasta situatie, exista un anumit flux de urmat. Aleg sa nu intru in detalii, decat la solicitarea oricaruia dintre Dvoastra, daca este necesar.

 

In cazul in care doriti sa vindeti imobilul dobandit prin Prima Casa, dupa expirarea termenului de 5 ani, exista de asemenea doua variante:

1. Preluarea creditului Prima Casa de catre un alt beneficiar, insa cu parcurgerea unor etape putin diferite fata de situatia anterioara. Se aplica aceeasi regula ca si pana acum de preluare strict a soldului creditului in moneda si in conditiile de cost in care a fost acordat creditul initial, doar la acelasi finantator. Regula valabila indiferent de momentul preluarii: inainte sau dupa primii 5 ani.

 

Si, cea mai asteptata modificare este urmatoarea:

 

2. Achizitia de catre cumparator prin credit standard/ Prima Casa contractat la oricare dintre institutiile financiare.

 

In sensul acesta, vanzatorul va obtine un acord de instrainare dupa expirarea perioadei de interdictie de 5 ani si instituire de ipoteca de rang subsecvent. Iar, ulterior aprobarii cererii de catre BCR, vanatorul; va initia demersurile in vederea obtinerii unui acord similar de la Ministerul Finantelor Publice. Acordul va fi exprimat sub condiţia achitării integrale a creditului garantat. În cazul neîndeplinirii acestei condiţii, acordul va fi considerat desfiinţat cu efect retroactiv.

O alta operatiune cu aplicabilitate imediata, este posibilitatea obtinerii unui acord de închiriere/comodat privind imobilul achiziţionat prin credit Prima Casa. Clientul trebuie sa obtina, ulterior aprobarii cererii de catre BCR, un acord similar de la Ministerul Finantelor Publice.

 

Imi place sa ma asigur de fiecare data ca aveti datele mele de contact, in cazul in care va sunt necesare informatii suplimentare.

De aceea, inchei prin a vi le reaminti/ face cunoscute:

 

Pacuraru Oana – Lucia – Mobil 0745.20.33.50 Email office@smartsib-imobiliare.roWebwww.smartsib-imobiliare.ro

ID facebook Smartsib Imobiliare si Imobiliare Sibiu.

 

Pe curand!

Share This