Stiri Imobiliare

Vezi cele mai noi stiri imobiliare

Start program Prima Casa 2016

Guvernul a dat startul programului

Prima Casă pentru 2016!

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, inca din data de 24 februarie, că plafonul total de garantare de 1.690.330.155 de lei, aferent programului Prima casă, pentru anul 2016, a fost alocat în întregime. Astfel, băncile comerciale au pusă la dispoziție întreaga sumă.

 

  Programul Prima Casa s-a derulat fara intreruperi, astfel ca de la inceputul anului 2016 au fost acordate un numar de peste 1.500 garantii, cu o valoare totala a garantiilor acordate de peste 133 milioane lei. Media zilnica a solicitarilor de garantare in luna ianuarie 2016 se situeaza la circa 150, iar in ultima perioada s-au inregistrat peste 240 solicitari de garantare pe zi, rezulta dintr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

 

In 2015, 60% dintre creditele ipotecare acordate au fost accesate prin Prima Casa. Daca interesul clientilor pentru Prima Casa se pastreaza si in 2016, considerand cele de mai sus, putem aprecia ca banii alocati in acest an, la nivel de jumatate din suma alocata anul trecut, vor reusi sa acopere maximum de 20.000 de credite, intr-un maxim de 6 luni.

Nici declaratiile facute de guvernanti si bancheri, cu privire la supraincalzirea creditarii prin acest program, nu ne dau semnale pozitive cu privire la continuarea programului prin care Statul garanteaza 50% din suma imprumutata.

Presupunand ca acest lucru se va intampla, e sigur ca ne vom indrepta atentia progresiv inspre ofertele standard.

Costurile imprumuturilor imobiliare au coborat in ultimii ani, astfel ca diferentele de dobanda nu mai sunt o “prapastie” intre cele doua tipuri de credite.

 

 

Diferenta sta in avansul platit de client. Avansul minim impus, de 5% in cazul imprumuturilor Prima Casa si minimum 15% din valoarea evaluata a bunului ce urmeaza sa fie achizionat la creditele ipotecare standard in lei, poate face diferenta intre cele doua tipuri de finantare. Sau nu! Aprobarea imprumutului, mult mai rapida in cazul unui credit standard, constituie un avantaj care poate echilibra balanta. Efortul financiar depus la inceput, prin asigurarea avansului minim, va duce spre un comportament financiar normal, incurajand economisirea.

Va dorim inspiratie in luarea celei mai bune decizii de creditare!

Share This