Stiri Imobiliare

Vezi cele mai noi stiri imobiliare

Prima Casă a fost exclusă de la legea dării în plată

Legea darii in plata este, astazi, la cativa pasi de votul final.   

     Proiectul de lege este programat sa ajunga, astazi, pe masa deputaților juriști care trebuie să dea un raport pe legea trimisă la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea a fost deja adoptată în unanimitate de senatori, cu nişte modificări substanţiale faţă de forma iniţială.

O prima modificare este introducerea plafonului de 150.000 euro pentru valoarea creditului la care se aplică darea în plată.

O alta, si una foarte importanta, este excluderea programului guvernamental ”Prima Casă” din mecanismul Legii dării în plată. Aici sunt două judecăţi: prima este aceea că beneficiarii creditului Prima Casă nu au nevoie să fie ajutaţi. Nu se justifica aplicarea unor masuri de corectie, atata timp cat situatia nu o cere. Nu există dificultăţi de rambursare la Prima Casă pentru că programul a fost instituit după criză, deci imobilele se aflau la o valoare scăzută, nu au pierdut din valoare odată cu criza, iar persoanele care au luat credite nu au pierdut din venituri pentru că asta s-a întâmplat înainte de lansarea programului Prima Casă.

Al doilea motiv este că programul a fost de aşa manieră construit ca avansul şi ratele să fie mici, fapt ce-l face suportabil de catre debitori. Un alt motiv este că programul Prima Casă funcţionează, inregistrand la finele lui 2015 o rata de neperformanta de 0,04%.

In completarea modificarilor deja adoptate, e de mentionat propunerea oficialilor BNR ca doar clientii ale caror rate depasesc 65% din veniturile lunare sa beneficieze de prevederile actului normativ.

Totodata, un sondaj realizat pentru Asociaţia Română a Băncilor în perioada 28 martie -1 aprilie 2016 de catre IRSOP Market Research & Consulting ne indica intr-o proportie covarsitoare urmatoarele:

  1. mai mult de trei sferturi dintre români (77%) spun că de o eventuală lege a dării în plată ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti şi nu cei care pot plăti dar nu mai vor.

 

  1. 81% dintre respondentii sondajului ii indica ca beneficiari ai legii numai pe aceia care au o singura casa .
Share This