Stiri Imobiliare

Vezi cele mai noi stiri imobiliare

Prima Casa 2018

Dragi cititori,
   Avem astazi onorabila misiune de va oferi informatii mult asteptate legate de Programul Prima Casa.
   Se pare ca Guvernul a aprobat Hotararea privind alocarea plafonului de garantii ce pot fi emise in cadrul Programului Prima Casa 2018, plafon ce insumeaza 2 miliarde de lei.
    Dupa expirarea termenului de 15 zile de la publicarea acestei Hotarari de Guvern in Monitorul Oficial, FNGCIMM, in calitatea sa de mandatar al statului roman, va demara procedura de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadul Programului Prima Casa.
  Distribuirea plafonului de 2 miliarde lei si punerea limitelor aprobate la dispozitia finantatorilor va avea loc in cursul lunii februarie si se va realiza de catre FNGCIMM, cu acordul Ministerului Finantelor Publice.
  Anul 2018 aduce o serie de optimizari in distribuirea plafonului alocat Programului Prima Casa. Astfel, pe langa criteriul principal al gradului de utilizare a plafoanelor de garantare alocate fiecarui finantator in anul 2017, vor fi avuţi în vedere indicatorii care reflectă calitatea portofoliului de credite garantate în cadrul Programului Prima Casă şi calitatea documentației transmise spre analiză către FNGCIMM în vederea acordării garanțiilor sau a promisiunilor de garantare.
   Manifestand aceeasi consecventa pe linia debirocratizarii si flexibilizarii proceselor specifice Programului Prima Casa, incepand din acest an FNGCIMM va prelua o serie de operatiuni ce intrau anterior in atributiile MFP, si-anume: emiterea acordurilor pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare in cazul respingerii cererilor de plata, ceea ce va contribui la imbunatatirea intregului proces de finantare si garantare derulat de beneficiarii Programului.
   Beneficiarii Programului Prima Casa pot lua imprumuturi de cel mult 66.000 de euro pentru locuinte noi si 54.000 euro pentru locuinte vechi, cu un avans de 5%.
    Dobanda, de anul acesta, va fi aceeasi pentru creditele acordate pentru achizitia si constructia unei locuinte, si-anume compusa din ROBOR la trei luni plus 2 pp.
   In rest, in mediul economic au aparut doar aprecieri sustinute total sau partial de principalii jucatori din domeniu, cu privire la necesitatea reconfigurarii Programului, fara a fi insa luate masuri clare.
   Modificarea ar consta in adresabilitatea Programului doar celor cu venituri reduse. Este opinia sustinuta a Bancii Nationale a Romaniei , plus a altor analisti. Ajustarea ar fi impusa, in opinia lor, de faptul ca multi dintre beneficiaii Programului si-ar fi permis un credit ipotecar clasic, cu avans mai mare de 5%, cat este avansul minim solicitat la Prima Casa. FNGCIMM vine si confirma, insa doar partial, teoria.
     Conform datelor FNGCIMM, in 2017, doar 15% dintre beneficiarii Programului au luat un credit Prima Casa pentru care au achitat un avans de peste 15% in valoarea locuintei. In acelasi an, aproximativ 70% dintre clienti au achitat un avans cuprins intre 5% si 15% din valoarea proprietatii si doar mai putin de 15% au achitat avansul minim de 5%.
  In aceste conditii, este de presupus faptul ca 15% dintre cei care au accesat Prima Casa ar fi putut apela, fara probleme, la un iptecar clasic in 2017.
   Ramanem sa urmarim impreuna viitorul parcurs al Programului Prima Casa.
Share This