PLATESTI PENTRU CAT ARUNCI!
Incepand cu 01 iunie 2019, o data cu intrarea in vigoare a noului Regulament de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare, în municipiul Sibiu, a fost implementat un nou sistem de colectare a deseurilor si de calcul al facturii pentru salubritate, in functie de volum, conform principiului ”Plateste pentru cat arunci”.
Baza legislativa a acestor schimbari sta in Ordonanta de Urgenta 74 din luna iulie 2018, prin care se solicită implementarea unor instrumente economice care să ajute România să atingă țintele de reciclare și de reducere a cantităților de deșeuri depozitate în deponiile ecologice, ținte stabilite de legislația Uniunii Europene și agreate ca obiective ale României pentru anul 2020.
Primul instrument este taxa de depozitare. Orice tonă de deșeuri care ajunge să fie depozitată duce la plata către Fondul pentru Mediu a unei taxe de depozitare (actualmente redenumită contribuția pentru economia circulară) care este de 30 de lei per tonă în anul 2019 și care va crește la 80 de lei per tonă în anul 2020. Scopul acestei taxe este să crească costul depozitării. În conformitate cu legea acest cost se reflectă în toate tarifele de gestionare a deșeurilor inclusiv în tariful plătit de cetățeni, rolul ei fiind să dea un semnal că deșeurile costă și să inducă către cetățean comportamente precum evitarea generării de deșeuri, reutilizarea ambalajelor și creșterea gradului de reciclare a deșeurilor, având ca scop final reducerea cantităților depozitate. Această taxă este în vigoare din ianuarie 2019 și este deja reflectată în tariful plătit de utilizator.
„Plătește pentru cât arunci„ este un alt instrument economic care țintește tot înspre conștientizarea populației cu privire la faptul că deșeurile costă având de asemenea ca obiectiv inducerea acelorași comportamente precum reducerea deșeurilor generate, creșterea gradului de reciclare și reducerea cantităților depozitate, astfel încât la finele anului viitor să fie atins un procent de reutilizare și reciclare de 50% din masa totală de deșeuri generate.
Ei bine, in lumina celor prezentate mai sus, daca pana acum, calculul facturii de salubritate s-a realizat in functie de numarul de persoane din gospodarie sau din asociatia de proprietari, cu un tarif fix per persoana si fara sa se tina cont de cantitatea totala de deseuri colectata, incepand cu 01 iunie 2019 taxa de salubritate marcheaza o crestere de la 7,89 lei/ persoana/luna la 9,5 lei/persoana/luna.
Este practic vorba de contravaloarea unui Pachet de Servicii de Salubritate de Baza, o forma de abonament lunar care include un numar de ridicari lunare ale pubelei negre ( rezidual) si maro ( biodegradabile).
Acest pachet de servicii de baza cuprinde un număr de ridicări ale pubelei negre (rezidual) și a celei maro (biodegradabil). Cetățenii însă pot solicita o suplimentare a numărului de ridicări, în funcție de volumul de deșeuri pe care îl generează. Pentru această suplimentare vor plăti în plus, raportat la numărul de pubele ridicate suplimentar la case sau la numărul de containere în cazul platformelor publice, pentru această situație costul suplimentar urmând să fie împărțit între toți locatarii arondați acelei platforme.
Regularizarea taxei se face semestrial și se va calcula costul ridicărilor suplimentare ale pubelei/containerului pentru deșeurile reziduale.
Vor fi calculate si penalitati, cu aplicabilitate in doua cazuri. Primul, atunci când aruncă mai mult rezidual decât cel prevăzut în pachetul de bază, iar al doilea, atunci când cetățeanul/cetățenii nu au selectat corect deșeurile în pubela corespunzătoare, amestecând tipurile de deșeuri
„Dat fiind faptul că este vorba de modificări importante în sistem cu care cetățenii trebuie să se obișnuiască, regularizarea și penalizările se vor aplica numai de la 1 ianuarie 2020”, anunță Primăria.