Stiri Imobiliare

Vezi cele mai noi stiri imobiliare

Noua haina a Lacului lui Binder

Dragi cititori,

Ne bucura orice initiativa de valorificare a adevaratului potential local. E randul lacului lui Binder, de aceasta data, sa imbrace o noua haina.

Multi ani, zona a ramas neamenajata, cunoscand primele astfel de interventii, insa de mica amploare, in jurul lui 2002, pentru ca, mai apoi, in octombrie 2015, Primaria sa fi amenajat aici o zona de picnic, cu gratare si mese acoperite.

Putini stiu insa ca, in jurul anului 1920, pe locul unde acum este lacul, se afla fabrica de caramida a unui negustor sas, pe nume Binder. Acestuia i-a fost interzis sa mai lucreze caramida in perioada interbelica, astfel ca exploatatia a fost abandonata. Apa care rezulta de la izvoarele descoperite era permanent pompata spre Cibin in timpul functionarii fabricii, dar, o data ce aceasta a fost oprita, pompele au disparut. Apa s-a adunat continuu si a umplut intreaga zona de unde se lua pamant, crescand pana la nivelul canalelor. Potrivit masuratorilor oficiale, lacul are acum o suprafata de 7 ha si o lungime a malului de 1,6 km, adancimea maxima fiind de aproximativ 10 m.

Primaria Sibiu isi propune sa reamenajeze zona Lacului lui Binder, scop in care a demarat procedura de achizitie pentru realizarea studiului de fezabilitate. Mai multe teme de proiectare sunt incluse in caietul de sarcini.

Termenul de depunere a ofertelor a fost fixat pentru 2 august 2017, inclusiv.

Zona pe care Primaia Sibiu o are in vedere masoara 54.302 mp, fiind delimitata de strazile Tiglarilor, Lacul lui Binder, Tractorului si Zidarilor.

Inainte de toate, intreaga zona va trebui supusa unei reamenajari peisagistice , iar parcarea aferenta va trebui dimensionata corespunzator numarului mediu de utilizatori ai tuturor functiunilor propuse. Lacul lui Binder trebuie, de asemenea, igienizat, fapt ce presupune atat curatarea malurilor, cat si a fundului lacului, eventuale escavari partiale sau activitati de dragare.

In al doilea rabd, administratia locala intentioneaza sa amenajeze luciul de apa pentru activitati sportive nautice. ” Se va avea in vedere solutia de montare a unor echipamentenecesare practicarii schiului de apa, instalatii de transport pe cablu pentru sporturi nautice de tip waterski si wakeboarding. Instalatia va cuprinde atat sistemele de transport pe cablu, cat si ancorarile necesare. Se vor studia variantele de montare a unui sistem in circuit ( nivel mediu si avansati), cat si a unui sistem liniar (incepatori si antrenamente).”, se arata in caietul de sarcini al licitatiei.

O alta tema impusa in caietul de sarcini se refera la amenajarea unui debarcader pentru caiace, alaturat unei cladiri care sa fie zona de start, de vanzare a biletelor, vestiare, precum si o zona pentu depozitarea materialului sportiv.

De asemenea, o parte a malurilor lacului se doreste a fi transformata in plaja, luciul de apa aferent urmand a fi delimitat de celelalte functiuni.

Intentiile Primariei sunt si de a crea o promenada in jurul lacului, dar si un loc de joaca pentru copii, care sa includa atat echipamente fixe, cat si jocuri de exterior.

Administratia locala mai cere ca in studiul de fezabilitate sa fie cuprinsa si ridicarea unui amfiteatru, al carei scena sa fie amplasata pe lac, pe un ponton plutitor. ” Se vor studia variante de acoperire temporara/ amovibila.”, se mai arata in caietul de sracini al procedurii de achizitie.

Iar pentru ca zona Lacului lui Binder se vrea dedicata si celor ce locuiesc in apropiere, se cauta solutii pentru amenajarea unei zone multifunctionale ” ca centru de cartier, pentru activitati de natura socio-culturala, prin amplasarea de constructii provizorii si acoperiri mobile, pentru evenimente temporare cultuale, educationale sau recreative.”

Ce ziceti? Urmarim impreuna evolutia acestui demers?

Share This